Farfekvéses Baba – WaterWipes Baba Mama Blog

Farfekvéses Baba

Farfekvéses Baba

Farfekvéses Baba híre sokszor megijeszti a szülőket. Azonban nem kell megijedni, hiszen mindenre van megoldás. A babavárás egy nő életében az egyik legszebb pillanat. Ezt talán az a különleges élmény múlja felül amikor megszületik a pici baba. A szülés egy spirituális élmény mely összekapcsolta a múltat, a jelent és a jövőt. Önmagunkból teremtünk egy csodát a jövőnek.
Sokféleképpen megszülethet egy baba, természetes születéssel, lótusz szüléssel, irányított szüléssel, császármetszéssel, vízben szüléssel és még sorolhatnák…De mi van akkor ha farfekvéses a baba? Mit kell ilyenkor tenni? Ezekre a kérdésekre keressük most a válaszokat a WaterWipes Babák Mamák Világa Blogban.

A modern ultrahangos vizsgálat megjelenése előtt a terhesség során a méhen belül zajló folyamatokról nem volt tudomásunk. Ezért az utolsó pillanatig meglepetés volt a gyermek neme. Ikerterhességgel vagy farfekvéssel is csak akkor találkozott a bába, és a kismama is, amikor már zajlott a folyamat.  Ez utóbbi helyzet következtében fellépő “komplikációkra” is csak akkor tudtak reagálni, amikor szembesültek a problémával, hiszen arra, hogy egy gyerek farfekvéses lesz, akkor és ma is sokkal kisebb az esély, mint fejvégű szülésre. Így aztán ezek az esetek terhességi komplikációkén vonultak be a köztudatba, holott ma már kiválóan fel lehet készülni arra is, ha a baba fordítva akar megszületni.

Mi a farfekvés?

Az az állapot, amikor a baba úgy helyezkedik el, hogy nem fejével, hanem fenekével, vagy végtagjával fordul a szülőcsatorna felé. Ebben a pozícióban komoly probléma, hogy az utolsónak érkező testrész, a magzat koponyája elakad a szülőcsatornában, vagy hogy oxigénhiány alakul ki, ha túl hosszú ideig szorítja a koponya a köldökzsinórt a medencecsonthoz. Ezért a kitolási szakasznak a lehető legrövidebbnek kell lennie.

A farfekvésnek típusai

– részleges: a kicsi feneke lefelé fordul, lábai pedig behajlítva vagy az arca felé nyújtva állnak
– teljes: a kisbaba teste előtt keresztbe tett lábakkal „ül”
– lábbal lefelé fordulás: a gyermek egyik vagy mindkét térde vagy lába közelebb áll a szülőcsatornához, mint a feje

Hogyan alakul ki a farfekvés?

A farfekvés kialakulásában több tényező is szerepet játszhat. A helyes irányba fordulást olykor fiziológiai tényezők akadályozzák. Ha a méh még nagyon feszes. Továbbá akkor ha fejlődési rendellenessége miatt alacsonyan van a méhlepény, vagy rövid a köldökzsinór. Az elégtelen minőségű magzatvíz csökkenti a mozgási esélyét a babának.

Megfordulhat e a baba?


A baba fájások beindulásáig bármikor megfordulhat, azonban, ha a 32. hétig nem fordul meg, akkor a 36. héten megpróbálják orvosi felügyelettel megfordítani a babát (az esetek 70%-ban ez sikerül is). A megfordítás annyiból áll, hogy az orvos enyhe nyomást gyakorol az anya hasára, és eközben ultrahanggal figyelik, mit csinál a baba. De számítani kell arra is, hogy a sikeresen befordított gyermek visszafordulhat a szülés megindulása előtt. Ennek különösen abban az esetben nagy az esélye, ha farfekvést kiváltó ok továbbra is fennáll (pl. túl rövid köldökzsinór).

Természetes módszerek a baba megfordítására

Létezik természetes módszer is a baba megfordítására. Faluhelyen például egy hengerré csavar takaróra fektették az anyukát úgy, hogy a takaró a dereka alatt legyen és így kellett minden nap 10 percet feküdnie, hogy átforduljon a baba. Elterjedt javaslat az is, hogy a kismama sétáljon naponta egy órát. A sétáló mozgás és a gravitáció a baba fejét – ami testének legnagyobb és legnehezebb része – a medence felé csalogatja. Továbbá használhat ha  párnákkal felpolcolja a kismama a medence tájékot. Masszás is segíthet, valamilyen finom olajjal masszírozd a hasad, így biztatva a babád a fordulásra. Ha már tudod, hogy elvben milyen irányban kéne a fordulatot megtennie, akkor a masszírozás gyengéd, de határozott mozdulataival abba az irányba „tessékeld” a pocaklakót. 1-2 hét után várható eredmény, türelmesnek kell lennünk. Ha a baba megfordult, akkor guggolj sokat, hogy segíts a fejnek beilleszkedni a medencébe, vagy a négykézláb mászás is hatásos lehet.

Orosi megoldás ECV (External Cephalic Version) Császármetszés előtt

Magyarországon kevésbé, de a nyugati országokban és Ázsiában sokkal ismertebb megoldás az ECV. Ez egy előre egyeztetett lehetőség, melynek következtében egy szakavatott orvos a méhben lévő Gyermeket külső segítséggel próbálja irányba fordítani. (Video az ECV-vel kapcsolatban: itt). Gyakorlatilag egy olyan beavatkozás, mely a magzat fordított vagy oldalirányú pozíciójából egy fej-lefelé (csúcs) pozícióba helyezésre használnak. Amennyiben sikerrel jár, lehetőség nyílik a normál hüvelyi szülésre. A beavatkozást a várandósság 37.-hetéig javasolják. A művelet megkezdése előtt egy izomlazító injekciót adnak a kismamának, mely segít a hasfalnak ellazulni. Így a későbbi “forgatás” (ECV) sokkal könnyebb lehet. A leggyakoribb gyógyszer a terbutalin.  A méh nyugalmi állapotában a szakértő orvos megpróbálja a gyermeket irányba forgatni. Mindkét kezével a hason mozgatja a magzatot úly módon, hogy az egyik kéz a magzat fejénél a másik a fenekénél van. Az eljárás nem jár kifejezett fájdalommal. Természetesen folyamatosan ellenőrzést alatt áll a magzat (Szívhang, ultrahang) és amennyiben bármilyen negatív eltérés tapasztalható azonnal leáll a beavatkozás. Kritikus esetben ami lehet a magzatvíz elfolyása, azonnali császármetszés lehetséges. Az elforgatást összesen kétszer próbálja meg az orvos és amennyiben nem sikeres többet nem próbálkoznak. Alapjában ez a beavatkozás nem kockázatos, hiszen folyamatos kontroll alatt történik.

Császármetszés vagy farfekvéses szülés

A farfekvéses terhesség több tényezőtől is függ, hogy hogyan végződik. Függ attól, hogy hányadik szülésre készül az anyuka, részleges vagy teljes farfekvésről beszélünk-e. Attól is függ hogy az anyuka és a baba hogy vannak. Császármetszést szoktak végezni teljes farfekvés és első szülés esetén az édesanya és a gyermek biztonsága érdekében. Továbbá koraszülés esetén, vagy ha a baba életjelei nem megfelelőek, esetleg az egyik lába előrelóg. Szintén nem javasolják a természetes szülést, ha az édesanya medencéje túl szűk, a köldökzsinór túl rövid vagy a baba 4 kiló feletti. Vagy ha ikerterhességről beszélünk. Érdekes módon minél dundibb, egy újszülött, annál jobb esélyekkel indul a hüvelyi szülésre, mert így nagyobb az esély rá, hogy megfelelő mértékben tágítja a szülőcsatornát a fej számára.

Részleges Farfekvés

Ha részleges farfekvésről van szó és a kisbaba életjelei jók, minden esély megvan a természetes szülésre. A farfekvéses szülés a második szakaszig teljesen úgy zajlik, mint a fejvégű szülés, általában hagyják, hogy a baba lába és törzse magától bújjon ki és -ha szükséges- a vállak és a fej kibújását segíti az orvos fogóval. Ha erre kerül a sor, akkor általában helyi érzéstelenítést is adnak. A farfekvéses szülésnél szinte minden esetben gátmetszésre is, sor kerül ami általában nagyobb, mint a fejvégű szülésnél.

Hogy farfekvés esetén hüvelyi szüléssel vagy császármetszéssel jöjjön világra a baba , nagy felelősség. Szükség van a pontos vizsgálati eredményekre, az orvos szakértelmére, és az előnyök és veszélyek felmérése során felelősségteljes döntést kell hozni együtt. De az utolsó pillanatban is megfordulhat, csak higgyünk kisbabánk és a testünk csodálatos képességeiben!

A cikk nem minősül orvosi szakvéleménynek. Minden esetben kérje ki orvosa szakvéleményét. A közölt tartalom mindössze általános tájékoztatás. Nem vállalhatunk semmilyen felelősséget azzal kapcsolatban, hogy olvasóink hogyan használják fel a webhelyen közölt in formációkat.

 

 • 5 star review  A mommymia dobozban találkoztam a kendővel, az elmúlt majdnem két hét alatt amiket kipróbáltam nedves törlőkendők közül ez vált be a legjobban �

  thumb Zandler Viktória
  5/13/2018

  5 star review  Tökélétes! Nem szárad ki, nem pirosodik ki a babám feneke és még káros anyag sincs benne! Szuper!

  thumb Bettina Gunics
  10/21/2017

  positive review  Nagyon szeretjük a WaterWipes-ot, Botond fiamnál 1hónapos kora óta kizárólag ezt használjuk! Sosem pirosodik ki a bőre! 🙂

  thumb Zempléni Szabolcs
  12/13/2018
 • positive review  A legtermészetesebb törlőkendő a piacon!🤗🤗

  thumb Alexandra Mihály
  12/10/2018

  positive review  Szerintem a legeslegjobb Nedves popsitörlő puha a legjobb minőség csak ajánlani tudom

  thumb Viktória Horváth
  8/31/2018

  positive review  Nagyon szeretjük. A legjobb eddig amit használtunk 😊😘

  thumb Ignácz Mónika
  9/13/2018
 • positive review  Kisfiam 16 hónapos, születése óta a waterwipes popsitorlot használjuk. Számomra az egyik legfontosabb, hogy kemikaliaktól mentes termékekkel apoljam a bőrét,a waterwipes minden kritériumnak megfelel.

  thumb Edina Soponyai
  12/08/2018

  5 star review  A legjobb törlőkendő, mert ez az egyetlen, amelyik VALÓBAN csak természetes összetevőkből áll. Semmi másra nem cserélném. Nagyon puha, nem szárad ki, és a kisbabám bőre is szereti. �

  thumb Orsolya Skamla
  6/26/2018

  5 star review  Legjobb popsikendő amit lehet kapni szerintem. Mi imádjuk!!!

  thumb Adel Nagy
  6/22/2018
 • positive review  Sok törlőkendőt kipróbáltunk, de egy sem volt ilyen szuper nedves és természetes mint a Waterwipes. 🙂

  thumb Zempléni-Tóth Anita
  12/09/2018

  positive review  Szeretjük, mert kb csak vizet tartalmaz, így minden testfelületen (is) használható. Így télen mondjuk picit emiatt hidegebb is, amit a babák annyira nem díjaznak 🙂

  thumb Eszti Baranyai-Sánta
  12/11/2018

  positive review  Minden termékük nagyon szuper. Családom összes tagja megtalálja a megfelelő terméket önöknél ! Most a kozmetikai kenőd használja éppen a lányom!Köszönöm WaterWipes

  thumb Timár Anita Beatrix
  12/08/2018
 • positive review  Nyugodt szívvel használom három hónapos kisfiamnál már a kezdetektôl, mert tudom, hogy ez a legjobb a kis bôrének ♥️👌🏼

  thumb Nyuszi Muszi
  12/08/2018

  positive review  Természetes, egyszerű és nagyszerű 🙏🏽😁

  thumb Gábor Heizler
  12/08/2018

  5 star review  Nagyon szeretjük. Tetszik, hogy kizárólag természetes összetevőket tartalmaz és ezt a kisbabám bőre igazolja leginkább. Csak ajánlani tudom. 🙂

  thumb Sumandán-Gyetvai Éva
  3/21/2018
 • positive review  Örülök, hogy rá találtam erre a törlőkendőre! Immáron 6 hónapja használjuk és nagyon szeretem! Nem is kívànhatna jobbat a babapopsi! 😉💯%

  thumb Kndr Szilvia
  12/09/2018

  positive review  Azért szeretem , mert a legtermészetesebb babatörlőkendő !

  thumb Emma Harth
  12/07/2018

  positive review  Szeretjük! Nagyon jó termék! 🙂

  thumb Brigitta Kisgergely
  12/14/2018
 • negative review  Megrendeltem a legnagyobb dobozzal. Mivel az újszülött kisfiamnak, gondoltam az első időkben a legmegfelelőbb választás lesz, mivel teljesen természetes. De nagyon megbántam. Nincsenek össze fűzve a lapok, egyszerűen kezelhetetlen. Csöpög, annyira nedves és ezt 4 csomag elkínlódása után mondom, tehát nem csak egy csomag volt rosszul legyártva. Még a többivel kérdés, hogy mi lesz… Én nem ajánlom senkinek.

  thumb Brigitta Nagyné Kertész
  9/09/2018

  5 star review  Kislányom születése óta -immár lassan 10 hónapja -csak a waterwipes-t használjuk popsitörlésre és nagyon elégedettek vagyunk a termékkel. Azért esett erre a popsitörlőre a választásom, mert teljesen természetes összetevőkkel rendelkezik.

  thumb Ròza Moravcsik
  10/22/2018

  positive review  Nagyszerűen kiegészíti ez a mindenmentes popsitörlő a mosható pelenkázást. Kiváló termék, rugalmas, segítőkész munkatársak!

  thumb Simonné Gácsi-Kiss Katalin
  9/13/2018
 • negative review  Szerintem kezelhetetlen azáltal hogy a lapok rosszul hajtogatottak és nincsenek összefűzve, így ha kiveszek egy lapot után nem jön ki az alatta lévő. A legalsó lapok csöpögősek annyira nedvesek. Az ára igen borsos.

  thumb Enikő Patakvari
  10/09/2018

  positive review  természetes törlő kendő, kiválóan használható 😊

  thumb Tunde Oze
  12/08/2018

 

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

A weboldal használatának folytatásával elfogadja a cookie-k használatát. (INFO)

A weboldal cookie-beállításai "cookie-k engedélyezésére" vannak beállítva, hogy a lehető legjobb böngészési élményt nyújtsák. Ha továbbra is használja ezt a weboldalt anélkül, hogy megváltoztatná a cookie-beállításokat, vagy az "OK" gombra kattint, akkor beleegyezik ezek használatába.

BEZÁR