Leggyakoribb Bőrbetegségek Kisbabáknál – WaterWipes Baba-Mama Blog

Leggyakoribb Bőrbetegségek Kisbabáknál WEB

Leggyakoribb Bőrbetegségek Kisbabáknál

Leggyakoribb bőrbetegségek Kisbabáknál szinte minden esetben előforduló kérdés napjainkban. Ennek oka lehet a szülők helytelen táplálkozása, idegi eredetű és örökletes problémák. Valamint a kifejezetten káros külső tényezők mint például a számtalan kemikáliát tartalmazó törlőkendők használata, pelenkák, krémek és fürdetők használat. A legnagyobb öröm, amikor kisbabánkat hazavihetjük a kórházból, és szeretettel gondoskodhatunk róla. Figyelhetjük növekedését, gyarapodását. De előfordul, hogy furcsa kiütések jelentkezhetnek a baba bőrén, amitől az anyuka megijedhet. Most ezeket a kiütéseket, bőrelváltozásokat vesszük górcső alá.

A legtöbb bőrkiütés, bőrbetegség, elváltozás nem súlyos, de érdemes figyelni rájuk, gyermekorvosnak megmutatni, nehogy súlyosabb probléma legyen belőle. Ennek fényében tekintsünk át néhányat bízva benne, hogy sosem találkoznak ezekkel a bőrbetegségekkel.

Pelenkakiütés

A pelenkakiütés a leggyakoribb csecsemőkori bőrbetegség. A vizelet és széklet izgató hatása, a pelenka nedves bőrt érő dörzsölése a bőr kipirosodásához, felmaródásához vezet. A bőr érzékenyé válik és fájdalmas a babának.  A gombák és baktériumok is elszaporodnak ezen a területen. Eldobható pelenkák használata javasolt gyakori cserével. Megfelelő, naponta többszöri gyógykenőcsös kezelés és mosakodó krémes tisztítás segít. Továbbá ha hagyjuk, hogy szellőzzön a baba bőre. (A Csecsemők Bőrének Ápolása)

Ekcéma

A gyermekkori ekcéma gyakran visszatérő bőrgyulladás. A kisbabák bőre vékonyabb és pH-értéke magasabb, mint a felnőtteké, ezért érzékenyebben reagál a környezeti hatásokra. Akár már pár hetes korban megjelenhetnek az első tünetek. Leggyakrabban a baba mellkasán, karjain, lábain, arcán, könyökén és térde mögött jelenik meg.  A bőr száraz, és nagyon viszket az ép bőrfelületen is. A kisbaba folyton vakarná. Az ekcémás területek baktériumokkal, vírusokkal is felülfertőződhetnek, hólyagossá, majd pörkössé válhatnak. Az ekcémás gyerekek egy részének más panaszai is vannak, mint például étel- és légúti allergia érdemes ezeket is kivizsgálni. Az ekcéma kezelése nehéz feladat, de van rá megoldás, mint például az anyatejes táplálás jelentős az ekcéma megelőzésében, továbbá a száraz viszkető bőr megfelelő ápolása.  Mosakodó krémmel, vagy fürdőolajjal bekenni a babát, gyors fürdetés, és utána zsírosabb krémmel bekenni a baba bőrét, amit a bőrgyógyász írt fel. Használhatunk természetes anyagokból készült babatörlőkendőket, amik nem irritálják a baba bőrét, mint például WaterWipes babatörlőkendőt amit a Nemzetközi Ekcéma egyesület által jóváhagyott termék. Segíthet még ha hipoallergén öblítő- és mosószereket használjunk. Jól szellőző pamut babaruha is segíthet. (Az Ekcéma kialakulása és kezelése)

Amit kerülni kell:
gyapjú, moher, műszálas anyagokból készült ruhanemű,
téli száraz lakás levegője szintén ártalmas, fokozza a bőrszárazságot
háziállatok szőre is irritáló lehet
poratkát is ki kell iktatni, gyakori matrac tisztítás és porszívózás segíthet
stressz is provokálhatja a viszketést,
néhány étel fogyasztása mint például : tej, tojás, hal, dió, mogyoró, paradicsom, citrusfélék

Az ekcémát a gyerekek 75 %-ban serdülőkor körül kinövik. Azoknál akik más allergiában mint például légúti allergiába szenvednek ez az arány rosszabb.

Verejtékmirigy-gyulladás

A csecsemő verejtékmirigyei csak hét-nyolc hónapos korra érik el a teljes érettségi szintet. Élete első heteiben-hónapjaiban még az időre született baba sem képes verítékezni, azaz testhőmérséklet sem tudja ily módon szabályozni. Nedves meleg környezetben a verejtékmirigyek éretlensége miatt minden újszülött és csecsemő hajlamos verejtékmirigy-gyulladásra. A verejtékmirigyek kivezető nyílásában megduzzad a szaru, ami részben vagy teljesen akadályozza a váladék kiválasztását. Az arcon, a háton és a popsin apró hólyagocskák, piros foltok látszanak. Megelőzősére megfelelő hőmérséklet biztosítása, szellős, laza ruházat javasolt. A kiütéseket hintőporral lehet kezelni.

Rovarcsípés okozta bőrelváltozások

Főleg nyáron előfordul, hogy levegőztetés alatt, vagy nyaraláskor kisbabánkat rovarok, legyek, szúnyogok csíphetik meg. Ez után erősen viszkető csomók, hólyagok keletkeznek a bőrön, számuk egyre szaporodik. A bab érzékennyé válhat a rovar nyálára, és ez okozhat kiütést, ami hosszú ideig elhúzódhat. Kezelésére belsőleg alkalmazott viszketéscsillapító, adható, figyeljünk arra a kisgyerek ne vakarja el a kiütést. Továbbá helyileg borogatás, ill. nyugtató, fertőtlenítő kenőcs javasolt.

Gombás fertőzés, Candida

A candida gomba (candida albicans), a leggyakrabban előforduló sarjadzógomba, mely fertőzéseket okozhat. A candida gomba a normál flóra része, együtt élünk vele, ám egészséges szervezetben az immunrendszer megakadályozza az elszaporodását. Csak adott körülmények között (pl. legyengült immunrendszer esetén) válik élősködővé. Az első napokban már kitenyészthető az újszülött szájüregéből, és az első hónapokban a bőr felszínén is kimutatható. A gyermekkori fertőzések forrása lehet többek között az anya hüvelyi candidiasisa, de a nem megfelelően fertőtlenített cumi, nem megfelelően tiszta kéz is terjesztheti.  A csecsemőknél különböző formában fordulhat elő. Ha a nyelvén jelenik meg, akkor szájpenésznek nevezik és úgy néz ki, mintha tej szárad volna a kisbaba nyelvére, de ezt nem lehet eltávolítani. Ha a pelenka környékén található, úgy néz ki, mint egy fényes, élénkpiros kiütés, a szélein gyakran kisebb pattanásokkal (műholdak). A gombás fertőzések a nedves, sötét területeken alakulnak ki, tehát a fertőzés által okozott piros területeken. Kezelése: szájon át alkalmazott gombaellenes géllel vagy folyékony gyógyszerrel (szájpenész esetén), gombaellenes kenőccsel (a pelenka környékén) vagy mindkettővel.

Ótvar

Az ótvar (impetigo) egy erősen fertőző gennyes bőrfertőzés, mely csecsemőknél és gyermekkorban gyakoribb a bőr vékonyabb szarurétege és a még elégtelen védekezés miatt.
Az ótvart baktériumok okozzák, a bőrön bárhol előfordulhat. Sokszor a bőr védekezését rongáló egyéb betegségek segítik a kialakulását, így akár ekcéma, vagy akár egy gennyes fül, vagy orrfolyás is okozhatja a a fertőzést a bőrre került fertőző váladék által.
Vörös folt, majd hólyag, aztán nedvedző, pörkös seb keletkezik, mely gyorsan terjed tovább. Rendkívül fertőző, családban és közösségben járványszerűen is terjedhet. Kezelése fertőtlenítő oldatos borogatás, pörkeltávolítás, majd az orvos által felírt ecsetelő és krém naponta többszöri alkalmazása. A gyógyulási idő 7-10 nap. Kiterjedt esetben belső, antibiotikus kezelésre is szükség lehet.

Tejkiütés

A negyedik hét táján kisebb kiterjedésű, pirosas foltok, illetve pattanásra emlékeztető kiütések jelenhetnek meg az anyatejes baba arcán, esetleg a hajas fejbőrén is. Az általános tévhit szerint az okozza, hogy a csecsemő szervezete nem képes lebontani az anyatejben lévő fehérjéket. A tejkiütés ugyanis önmagában nem utal fehérje-intoleranciára. Azt jelzi, hogy fokozatosan kiürülnek a csecsemő szervezetéből azok az anyai hormonok, melyek részben a tejjel, részben pedig még az anyaméhben, a véráram útján kerültek bele. A szoptatások ritkítása, illetve az anyatej tápszerrel való pótlása tehát semmiképpen sem jó  megoldás. A tejkiütés jellemzően magától elmúlik a baba három-négy hónapos koráig. Ellenkező esetben viszont elképzelhető, hogy a kicsi érzékeny az anyatejben lévő állati eredetű fehérjékre: ebben az esetben mindenképpen érdemes átmenetileg kiiktatnod étrendedből a tejet és a tejtermékeket, legalábbis mérsékelned azok fogyasztását. A biztonság kedvéért kérd ki az orvos véleményét is!

Köldökgyulladás

A köldökcsonk gennykeltő bacilusok okozta gyulladása a születés után néhány nappal fordulhat elő.  A köldökcsonk nedvedzik, a környező bőr vörös, duzzadt. A fertőzés terjedéséhez a nedvesség és a meleg kedvező feltételeket biztosít, köldökgyulladás alakulhat ki. Ha a gennykeltő bacilusok a mélyebb rétegekbe is bejutnak, akkor általános, a szervezetet érintő gyulladásos tünetek jelentkeznek. Az újszülött leggyakrabban lázas, étvágytalan, hasa puffadt.

Tűzfolt

A baba arcán, fejbőrén vagy a hátán jelentkezhet. A bőrből nem emelkedik ki, de ha nagyobb kiterjedésű esztétikai problémát okozhat. Ha féloldali és nagy kiterjedésű, a fejbőr egyharmadára is kiterjed, gyermekgyógyászati kivizsgálás is javasolt. A kisebb elváltozások nagy része magától felszívódik.

Rüh

A rühesség (scabies) atkafertőzés, mely apró, vörös kiütéssel és igen erős viszketéssel jár. A hason, a kéz- és lábujjak között, a tenyéren és a talpon kis hólyagok, csomók, vakarás-nyomok jelzik a rühatka jelenlétét. A javasolt szerrel az utasításnak megfelelően kell a kezelést több alkalommal elvégezni. Ezután a bőrt a teljes gyógyulásig gyógykrémmel kell kezelni. A viszketés csillapítása is fontos. A betegség fertőz, ezért a tünetmentes családtagokat is le kell kezelni, a ruhaneműket és ágyneműket ki kell mosni, át kell vasalni.

Egyéb bőrelváltozások

A folyadékkal telített hólyagok (különösen, ha sárga, nem átlátszó folyadékról van szó) súlyos fertőzést jelezhetnek, mint például bakteriális fertőzést vagy herpeszt. Az egész testet beborító vörös vagy lila pöttyöket vírusos vagy bakteriális fertőzés is okozhatja, ami igen súlyos is lehet. Ezek a foltok nem világosodnak ki, ha megnyomod őket. Minden ilyen rendellenességben szenvedő gyermeket azonnal gyermekorvoshoz kell vinni.

Fontos, megjegyezni, hogy használjunk kisbabáknál csecsemőknél természetes alapanyagokból készült fürdetőket, és babaápoló  termékeket. Ha mellőzzük az olyan termékeket amik kemikáliákkal, illatanyagokkal vannak tele, és kőolaj származékokkal, akkor kisbabánkat  megóvhatjuk az allergén anyagoktól. Egy olcsóbb pelenka és babakrém vagy babatörlőkendő együttes alkalmazása még keresztallergiát is kiválthatnak a bennük levő káros anyagoktól. A kezelés többe kerülhet.  Ezért kisbabája védelmében fejlesztette ki a WaterWipes megalapítója a WaterWipes természetes babatörlőkendőt, ami mentes minden káros anyagtól.

Amennyiben tetszett ez a rövid összefoglalás a kisbaba bőrbetegségéről, kérünk olvasd el a többi blogunkat is. Hasznos tanácsokat és érdekességeket tudhatsz meg belőle.

A cikk nem minősül orvosi szakvéleménynek. Minden esetben kérje ki orvosa szakvéleményét. A közölt tartalom mindössze általános tájékoztatás. Nem vállalhatunk semmilyen felelősséget azzal kapcsolatban, hogy olvasóink hogyan használják fel a webhelyen közölt információkat.

                    

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

A weboldal használatának folytatásával elfogadja a cookie-k használatát. (INFO)

A weboldal cookie-beállításai "cookie-k engedélyezésére" vannak beállítva, hogy a lehető legjobb böngészési élményt nyújtsák. Ha továbbra is használja ezt a weboldalt anélkül, hogy megváltoztatná a cookie-beállításokat, vagy az "OK" gombra kattint, akkor beleegyezik ezek használatába.

BEZÁR