Mesék csodás világa avagy tablet helyett mesekönyv

Mesék Csodás Világa

Mesék Csodás Világa avagy Tablet Helyett Mesekönyv

Mesék csodás világa nem csupán a gyermekek számára fantasztikus és igazán fejlesztő erejű utazás, de bizony a felnőtteknek is igazi kikapcsolódás lehet. A mostani WaterWipes Baba Mama blog, mely természetesen a WaterWipes Babaszoba blognak is része ahogy a címben is látható a “tablet helyett mesekönyv” adalékkal egészítettük ki. Ennek az apropója bizonyosan számotokra is ismert. Sajnos napjainkban már sokszor tapasztalhatjuk, hogy nagyon kis korban tablet vagy okos-telefon elé ültetünk kis gyermekeket. Nézhetik a hasznos vagy kevésbé hasznos filmeket, vagy amennyiben már felfedezték ezen eszközök használatának titkait akkor saját maguk böngésznek esetenként kéretlen tartalmakat. Bizonyosan van előnye is a modern multimédiás eszközöknek, de egyre jobban háttérbe szorul az olvasás és vele kapcsolatos számtalan pozitív megtapasztalás. Mostani WaterWipes Blogban szeretnénk az olvasás a mesék irányába visszaterelni az olvasóinkat. Barangoljunk egy kicsit és nézzük meg milyen a Mesék csodás világa.

WaterWipes Blog
WaterWipes Babaszoba Blog

Tablet, Okos-telefon és egyéb média kütyük

Magyar adatokat sajnos nem tudunk, de átlag amerikai 0-3 évesek napi 4 órát töltenek bekapcsolt tévé mellett, nem feltétlen kisgyerekeknek szóló műsorokkal a háttérben. A gyorsan változó képek olyan ingert jelentenek, amelyre akaratlanul is odafigyelünk, megzavarhatja a babát, kisgyermeket a saját játékában.Egy 2010-es tanulmány szerint azok a babák, akik 6 hónapos korukban napi átlag 150 perc, nem koruknak megfelelő műsort néztek, 14 hónapos korukban rosszabb nyelvfejlődést és gyengébb kognitív képességeket mutattak, mint azok a társaik, akik gyerekműsort néztek, vagy egyáltalán nem néztek semmit. Kutatások szerint minél többet megy egy háztartásban a képernyő, arányaiban annál később indul be és annál szegényesebb a kisgyermekek beszédfejlődése. A konkrét ok feltehetően az, hogy a bekapcsolt tévé mellett a szülő kevesebbet beszélget a kisgyermekével, kevesebb kapcsolódást kezdeményez, a 2 év alatti gyermekek pedig bizonyítottan csak valós társas interakciókból képesek a nyelvet megfelelően elsajátítani, képernyőről nem. A kisgyermekek formálódó társas készségeire, figyelmi kapacitásaira is negatívan hat a túlzott képernyőhasználat, később pedig viselkedészavarhoz vezethet az élmény, hogy a kisgyermek rendszeresen küzdeni kénytelen a folyton okos-telefonozó szülő figyelméért. Egy soron következő WaterWipes Blogban részletesen bemutatjuk a modern multimédiás eszközök gyermekekre gyakorolt hatásainak az előnyeit és hátrányait. De most nézzük a jól bevált olvasást, meséket és azok világát. 

Légy Te a legjobb példa, hiszen Gyermeked másol…

Mint általában a gyermekneveléssel kapcsolatban, a könyvolvasás terén is igaz, hogy a gyerekek nem azt veszik át, amit mondunk nekik, hanem azt a példát követik, amit a családban látnak. Igaz, hogy a világ nagyot változott akár a tíz évvel ezelőtti helyzethez képest is, de amelyik családban a szülők kisgyermekkortól kezdődően tudatosan keresik a gyermek korosztályának szóló könyveket, rendszeres esti program a meseolvasás és a gyermek azt látja, hogy ők maguk is olvasnak, ott ő is érdeklődni fog az olvasás iránt. Erre azért is nagy szükség lenne, mert a meseolvasás pozitív hatásai hamar megmutatkoznak a képzelőerő, a szókincsfejlődés és az iskolában a szövegértés terén. 

Miért fontos a mese és hogyan válasszunk mesét?

Minőségi együtt töltött idő, amely segíti a szülő-gyermek egymásra hangolódását, megerősíti és elmélyíti a kapcsolatukat. A mesét olvasó szülő és az azt hallgató gyermek között „virtuális” köldökzsinór alakul ki.

Előkészít a pihenésre, ellazít.

Fejleszti a gyermek képzelőerejét, fantáziáját, kreativitását, érzelmeit és érzelmi intelligenciáját.

Segít a feszültségek, félelmek, szorongás és a lelki nehézségek oldásában.

Példát mutat a gyerekeknek és bátorítja őket egy nehéz helyzet, egy, az ő életükben adódó probléma megoldásában.

Segít megismerni és megérteni olyan fogalmakat, jelenségeket, mint például a bátorság, harag, szeretet, irigység, gonoszság, önzetlen segítségnyújtás, összefogás, de a mese beszél a születésről és halálról is, mint az életünk velejáróiról.

Fontos, hogy mindig a gyermekünk életkorának és lelki világának megfelelő mesét válasszunk, hiszen csak így fogja megérteni a történetet és a mese csak így fogja elérni a célját.

Tartsuk szem előtt azt is, hogy a gyermekünk meddig tud egy dologra koncentrálni. Kisóvodás korban elegendő lehet a 3-4 perces mese is. A figyelem terjedelme – a kora mellett – függhet a gyermek fáradtságától is.

Könyv nélkül sehova!

Az ünnepek alatt sokan kelnek útra, hogy távolabb élő rokonaikat meglátogassák. Ilyenkor több órát is az autóban tölthet a család, nem árt, ha van néhány ötlet a tarsolyunkban, amivel lefoglalhatjuk a csemetéket. „Egy édesanya biztos receptje az ilyen helyzetekre a találós kérdéseket tartalmazó könyv. Náluk leginkább ez vált be, sem a barkóba, sem a közös mesegyártás nem foglalja le olyan hosszú időre a gyerekeket, mint a talányos mesék és feladványok.”

Mesék Csodás Világa

Könyvajánlat 0-3 éves korig

 1. Nyulász Péter: A Baba bab (Mondókák Kicsiknek)
 2. Eric Carle könyvei
 3. Julia Donaldson és Axel Scheffler könyvei
 4. Nagy Diána: Babageometria
 5. Ringató Könyvek
 6. Rotraut Susanne Berner böngészői
 7. Tom Schamp Ottós könyvei
 8. Forrai Katalin: Eszterlánc
 9. Bajzáth Mária: Itt vagyok, ragyogok – Legkisebbek meséi
 10. Kerekítő Könyvek
 11. Palya Bea: Altatok
 12. Mini Világ Sorozat
 13. Kisvakond sorozat
 14. Boribon és az Állatok
 15. Hó, Hóc, Katona – Bölcsődések verseskönyve
A Mesék csodás világa

A meseolvasás hatása és előnyei

Miért olvassunk mesét?: A szülő a felelős azért, hogy a gyermeke olvasóvá válik-e vagy sem. A lehető legkisebb korban kell elkezdeni a könyvekkel való ismerkedést, amely során nagyon fontos a fokozatosság és a következetesség. Társaival szemben másfél éves előnye lehet annak az iskolakezdő gyereknek, akinek mesét olvasnak a szülei. Ez bővíti a szókincset, segíti a beszédértést, az emlékezetet, a logikus gondolkodást, a megfigyelőképességet, és nem utolsó sorban fejleszti az érzelmi intelligenciát. A rajzfilmmel ellentétben a mese lehetővé teszi, hogy a gyerek saját maga alakítsa ki a történet képvilágát, ezzel gazdagítva a fantáziáját. A szándékos figyelem fejlesztése miatt is nagyon fontos a mesehallgatás.

Fejleszti az agyat: A meseolvasás során az agyat érő ingerek folyamatos fejlesztő hatású munkára bírják. A képi és hangingerek mellett a történet feldolgozása, annak értelmezése és elképzelése is fejlesztőleg hat. Gyarapszik a gyerek szókincse, illetve a kommunikációs képességei. A gyerek fantáziája is elképesztő mértékű fejlődést mutathat a történetek hatására, hiszen a felolvasott meséhez maximum egy-két illusztráció járul, minden mást a gyerek maga képzel el, nem pedig készen kapja, mint egy rajzfilm esetében.

Fejleszti a személyiséget: A mesék közül is érdemes könnyedebb és tanulságosabb történeteket is válogatni, hogy a gyerek amellett, hogy jól szórakozik, személyiségében is fejlődjön. Minél több olyan történetet hall, ami a jóra és szépre tanítja, annál jobb ember válhat belőle. A mesék tanulságait szivacsként szippantják magukba a gyerekek.

Mélyíti a kapcsolatot: A fenti előnyök mellett a közös meseolvasásnak van még lelki előnye is. Miközben a gyereknek olvasol, közelséged, jelenléted, figyelmed biztonságot ad számára. A mindennap ugyanabban az időben történő meseolvasás rendszerességet teremt, ami ugyancsak jól hat a gyerek biztonságérzetére. Végül a történetek közös átbeszélése, a tanulság közös feldolgozása a kettőtök kapcsolatát is mélyíti.

Beszédkéség: A gyerekek, még ha nem is tudnak olvasni, de a felolvasás során betűzik, ismétlik, értelmezik a szavakat. Sokszor azt tettetik, hogy tudnak olvasni, fognak egy könyvet, és utánozzák a felnőtteket. De közben észrevétlenül fejlődnek.

Tanítja a Gyermeket: Sok olyan vizsgálat készült, melyek során azt elemezték, hogy milyen különbségek vannak azok között az iskolás gyerekek között, akiknek a szüleik iskola előtt felolvastak, meséltek, és azok között, akiknek nem vagy keveset meséltek a szüleik.

Az eredmény nem meglepő. A sok meseolvasás fejlesztően hatott a gyerekek tanulási képességeire. Végül is az a gyerek, aki nem tud összeállítani egy mondatot, nehézségei vannak a szavak összeolvasásában, hogyan várható el, hogy sikeres legyen matematikában, tudja az idegen nyelvet, nyelvtant tanuljon?

Mesék csodás világa avagy tablet helyett mesekönyv

Bízunk benne, hogy ebben a rövidke tájékoztatóban mindenki segítséget talált amennyiben még bizonytalan volt, hogy tablet vagy mesekönyv legyen a választás. Lehetséges az olvasás már nem divatos, de jó ha elhisszük, hogy a kommunikációban, a helyes személyiségfejlődésben egy nagyon fontos pont. Bátran mondhatjuk, nem kikerülhető tényező. Olvassatok Ti is sokat Gyermeketeknek és a modern technikát úgy is megtanulják gyorsabban majd mint ahogy azt a szülők tették előttük. Kapj elő egy könyvet és irány a képzelet világa Gyermekeddel!

Mesék Csodás Világa avagy Tablet Helyett Mesekönyv

próbáld ki a világ legtisztább törlőkendőjét

WaterWipes Babatörlőkendő
waterwipes törlőkendő babáknak
WaterWipes Webáruház
waterwipes webáruház
WaterWipes Szappanbogyó Törlőkendő
waterwipes Szappanbogyó

One thought on “Mesék csodás világa avagy tablet helyett mesekönyv

 1. Rita says:

  Nalunk estenkent mese van. Fejből vagy könyvből meselek. Viszon can olyan szitu amikor a könyv nem segit. Minden reggel es este kocsival dugoban gyerekekkel jövök- megyek. Jatekok, mesekönyv van a kocsiban. Nezelődik is de kb 10 percig aztan visitas, hiszti, mert unatkozik. Nem lehet mashogy lekötni arra a 40 perc -1,5 oraig terjedő utazasra csak tablettel meset nez ( Nándi, Tomi mese stb) vagy a neki szolo tabin levő jatekkal jatszik. Ez van sajnos, elethelyzett meg kell oldani. Egyebkent szepen beszel, masok szamara is erthetően.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

A weboldal használatának folytatásával elfogadja a cookie-k használatát. (INFO)

A weboldal cookie-beállításai "cookie-k engedélyezésére" vannak beállítva, hogy a lehető legjobb böngészési élményt nyújtsák. Ha továbbra is használja ezt a weboldalt anélkül, hogy megváltoztatná a cookie-beállításokat, vagy az "OK" gombra kattint, akkor beleegyezik ezek használatába.

BEZÁR